Blog

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

Οι εκδόσεις Memento με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν τη συνεργασία τους με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, το βιβλίο του οποίου θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

Ο… έρωτάς μας με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη ήταν απ’ αυτούς που λέμε κεραυνοβόλους. Άρχισε πριν χρόνια μ’ ένα βίντεο στο YouTube και από τότε δεν χάσαμε παράσταση και συνέντευξή του ενώ παρακολουθούμε ανελλιπώς και τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι πολύ ενεργός.

Μέσα στην πανδημία, και αρνούμενοι να τον “χάσουμε”, αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις live παραστάσεις του από τον υπολογιστή. Με τον φόβο ότι στο τέλος θα μας ζητήσει… να ανέβουμε έξι βουνά και να διασχίσουμε επτά θάλασσες για να τον παρακολουθούμε, του ζητήσαμε να γράψει ένα βιβλίο. Για τις εκδόσεις μας. Το ταλέντο του άλλωστε στις παραστάσεις ξεχειλίζει. Και δεν είναι το ταλέντο, απλώς, ενός κωμικού που κάνει γκριμάτσες και επιδίδεται σε αστεία. Είναι το ταλέντο ενός ανθρώπου που γράφει, αισθάνεται και σκέφτεται πάνω σε όσα λέει. Γι’ αυτό και περιμένουμε με τόση αγωνία το νέο του βιβλίου.

Ακολουθεί η μίνι συνέντευξη που του πήραμε υπό το air condition στην Αθήνα του καύσωνα.

 

George Carlin, Louis C.K. …: Για να πω μερικά από τα ονόματα των Αμερικανών stand-up comedians που μας έμαθαν την «όρθια κωμωδία»… Πώς και ήρθε στην Ελλάδα το stand-up και ποιους εκφράζει σήμερα, Δημήτρη;

Πάντα υπήρχε η κουλτούρα ενός κωμικού με ένα μικρόφωνο να λέει αστεία. Από τη δεκαετία του ‘70 στις μπουάτ με τον Μαρίνο και τον Χάρρυ Κλυνν. Δεν ήταν τόσο καθαρό όσο είναι σήμερα, τότε συνυπήρχαν πρόζες, τραγούδια, χοροί. Βέβαια, μέσα στα χρόνια αυτονομήθηκε σαν ένα ξεχωριστό είδος διασκέδασης λαϊκού χιούμορ και εκφράζει ακριβώς αυτό: το πολιτιστικό υπόβαθρο κάθε κωμικού και όποιου συνδέεται με το χιούμορ του.  

 

-Πότε νιώθεις ότι «έπιασες» το κοινό σε μια παράσταση; Είναι το feedback του κοινού κάτι που αναζητάς;

Όταν υπάρχει το μαζικό, αυθόρμητο γέλιο, το αστείο έχει πετύχει και αυτό αναζητάει κάθε κωμικός. Ο ήχος του γέλιου και ο εθισμός σε αυτό είναι κάτι που σε κάνει να θες να είσαι στη σκηνή.

 

-Καλύτερη παράσταση ever από άποψη engagement με τον κόσμο;

Ντράπηκα τώρα (γελάει). Σε πολλές παραστάσεις τα έχω πάει καλά. Καλός κωμικός νομίζω πως είμαι. Έχω και την αναγνώριση των συναδέλφων που είναι υπέροχοι και εξαιρετικοί κωμικοί και ο κόσμος φαίνεται να ενδιαφέρεται για την κωμωδία μου. Πάντως είναι αρκετές. Και αρκετές βέβαια που ήταν μια αποτυχία και μισή.

 

-Σου έλειψε το κοινό στην καραντίνα; Με τι το… αντικατέστησες;

Απίστευτα πολύ. Μου έλειψε αυτό που προανέφερα. Ο ήχος του γέλιου σε μια παράσταση. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό με την ενοχλητική πανδημία. Το αντικατέστησα με μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις Memento για να γράψω ένα βιβλίο. Οπότε μπήκα σε μια καινούργια διαδικασία, από την οποία ελπίζω να βγω αλώβητος… 

 

-Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο που ετοιμάζεις. Θα έχει στοιχεία του ασταμάτητου πειραχτηριού με τις απρόβλεπτες ατάκες που αγαπάμε στις παραστάσεις σου;

Νομίζω πως η διαδικασία της συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου είναι πολύ διαφορετική από την συγγραφή αστείων για μια stand-up comedy παράσταση. Είναι διαφορετικοί κανόνες ασχέτως αν εκκινούν από την ίδια ανάγκη έκφρασης. Θα είναι μυθιστόρημα με ήρωα εμένα. Ελπίζω να είναι ενδιαφέρον και αστείο. Αυτό βέβαια πάντα θα το κρίνει το κοινό. Εγώ θα προσπαθήσω για το καλύτερο.

 

-Πού θα σε βρει το αποκαλόκαιρο; Και πού θα σε βρούμε κι εμείς;

Στο σπίτι μου κάτω από το air condition (γελάμε). Αυτό βέβαια μέχρι να ανοίξουν τα θέατρα και ν’ αρχίσουν οι παραστάσεις. Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα από το site μου dchristoforidis.gr

Σας ευχαριστώ!